Advertise Here

Ilham Mahabbah

- Another Blogger Blog's

Comments: (0)
Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang

almost 25 years old aku x pernah berminat n ambil tahu psl BOLA... suddenly this nite I become the football updater :P sooooo weird for me ha3... just for Encik khairi :) tadi g rumah kak midah my neighbour menikmati juadah her son birthday party.. then my cell phone ringging.. En khairi's on call... he is soo cute..guest what?? he call me just wanna me update the football match between Msia n Thai... my pleasure en Khairi to be ur pengulas by phone :) aku pun balik rumah n stay with my bapa n abg... aku tidak pernah suka tgk bola sooo aku just tgk scoore d atas skrin tv..smbil2 makan..makan n makan.. try2 lah juga mau menghayati tapi x juga dpat2... I, Me n Diana... itulah aku x suka pada kekasaran, bagi aku main bola ni kasar skit... bagi aku bola ni sakit bah kalau kena badan.. da lah yang tendang tu guna momentum.. kesian aku tgk org2 yang kena bola..padahal for them..it is nothing :P aku masuk bilik balik2 sbb keboringan da tgk match tu.. im just helping En khairi jadi mata dan telinga untuk tgk bola malam ni..dia sedang sibuk study for his final exam esk n lusa...sabar ya t kita tgk sm2 ulangan bola tu klu ada k :)... he text me just now..and he have to stay at his campus till midnite... :') cian En Khairi.. tp xpa pengorbanan menuntut ilmu merupakan salah satu ibadah :) truskan berusaha En Khairi~ U can do it for this sem....aku pula yang nervous en Khairi punya exam esk hehe.. really care for him.. insyAllah Allah bntu :) amin
2305~ masa untuk lelapkan mata dan rehatkan minda, hati dan jasad... esk kerja menunggu di offce..

^^ by the way..alhamdulillah ya Allah~ siap da tudung Puan Hajah... Black is beauty :) semoga tudung labuh ini bermanfaat buat Puan insyAllah :) hopely she like my tudung :)

asaalamualaikum :)

_dean_










Comments: (0)
                                 

J Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Dan Penyaynag

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk bernafas...
Lama aku sepi dari Ilham Mahabbah J so after taken a long time since 2011 im back!
Mahu buat back to past lah sikit2....
Lepas habis study di UUM aku dapat praktikal di PERKESO , alhamdulillah sangat enjoy stay there.. masa tu En Jeeva jadi pengarah n now on is Puan Hajah Mariam. Im not lonely there...Allah send wida n masrianti as my new officemate. Stay 4 bulan di sana terasa sangatlah cepat sbb on sept hbis da… and now ! sungguh indah peraturan Allah~ aku kerja sambilan as a clerk di sana ....bnyk jugalah perubahan..yang pasti setiap hari2 yang kita lalui akan berlaku perubahan ^^ 

0n 3rd December is my born Day!
alhamdulillah~ Allah bg ksempatan untuk mnjadi khalifah di muka bumi-Nya untuk 24 years.. 
sekali sekala bila imbas balik hari2 blkg yang pernah aku lalui bnyk cerita indah yang berkisar pada jalan cerita yang suka dan duka ^^ trmasuklah ceritera En Khairi ^^

en Khairi skrg tgh sibuk study for his final exam on 10th-11th dicember... insyAllah Allah beri kemudahan en Khairi jwb exam dgn baik-



ya Allah berikan lah sifat Redha sentiasa dalam hatiku amin
wslm...

_dean_




Salam w.b.t

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Ilahi kerana nukilan saat ini adalah tugasan terakhir kelas SBLM1023. Jutaan terima kasih khas buat En Nasrol selaku pensyarah yang sentiasa tampil di kelas dengan semangat seorang pendidik yang mencurahkan ilmu dengan penuh semangat kepada kami.

En Nasrol : saya mohon maaf sekiranya sepanjang kelas ini saya ada melakukan kesilapan dan terima kasih sekali lagi atas segala ilmu yang di curahkan.

Kelas SBLM1023 merupakan kelas yang agak Happening kerana setiap hari kami sentiasa riuh dengan latihan - latihan yang diberikan walaupun hanya 24 orang sahaja pelajar kelas ini.Apa - apa pun Bahasa Melayu Bahasa yang indah....seronok belajar ilmu bahasa Ibunda kalau kita ikhlas untuk menuntut ilmu.

Saya mengharapkan yang terbaik untuk subjek ini kerana sem ni adalah sem terakhir saya dan harapan saya tinggi untuk score paper ini.

Saya mencadangkan kepada sesiapa yang nak ambil subjek ini silalah ambil kelas En Nasrol kerana anda pasti seronok.

26 April nanti merupakan exam paper ini...

SEMOGA SAHABAT2 DAPAT JAWAB DENGAN BAIK DAN SEMOGA MENDAPAT KEPUTUSAN YANG CEMERLANG ^^
video


Sepi ku sendiri di ruang kosong
Melihat dunia tersenyum bebas
Merasa kepuasan titisan mu

Sayu jiwa menghentam kalbu
Percikan mu berirama
Seolah meraih jatuh mu disini

Pesona riang rintikan mu
Menambat hati si kecil girang
Membasahkan jasad menepis aliran mu

Saat terus berdetik
Engkau terus berlari di pelosok sudut yang kontang
Tafsiran titisan mu sejuta makna
Yang budiman engkau adalah rahmat
Yang dungu engkau adalah bencana

Cuma satu ingin ku bisikkan
Titisan keramat mu adalah Rahmat
Yang ku nanti setiap waktu

Bahasa Figuratif Dalam Penulisan Kreatif

Bahasa figuratif ialah bahasa yang digunakan sebagai hiasan penyataan pemikiran dan perasaan penulis dalam sesebuah penulisan kreatif.

1.     Personafikasi
-       Perorangan, iaitu memberi sifat manusia kepada benda atau idea yang tidak hidup.
-       Contoh :
Sepi ku sendiri di ruang kosong
Melihat dunia tersenyum bebas

2.     Hiperbola
-       Kiasan yang melampau  atau berlebih – lebihan dan tidak masuk akal.
-       Tujuannya untuk memperlihatkan keagungan atau kehandalan seseorang atau memperlihatkan kehebatan sesuatu peristiwa atau suasana.
-       Contoh :
Merasa kepuasan titisan mu
Sayu jiwa menghentam kalbu

3.     Unsur perulangan (Anafora)
-       Gaya bahasa perulangan kata pertama pada setiap baris.
-       Contoh :
Yang budiman engkau adalah rahmat
Yang dungu engkau adalah bencana

4.     Perlambangan
-       Kata – kata atau frasa yang digunakan berupaya menyatakan sesuatu di luar erti kata – kata atau frasa itu sendiri.
-       Contoh :
Engkau terus berlari di pelosok sudut yang kontang
Tafsiran titisan mu sejuta makna

5.     Metafora
-       Perbandingan yang dibuat antara dua perkara atau objek yang secara lahirnya berbeza.
-       Perbandingan tidak menyertakan kata bandingan .
-       Perbandingan ini dilakukan secara implisit ( tidak ketara)
-       Biasanya terdiri daripada dua perkataan, satu konkrit dan satu abstrak.
-       Contoh :
Sepi ku sendiri di ruang kosong
Melihat dunia tersenyum bebas